Noin kolme kuukautta sitten kerroin ystävälleni meneväni Yrittäjänuorten verkostoitumistapahtumaan ja tuskailin kun käyntikortteja ei ollut tarpeeksi. Sain vastaukseksi häneltä: “Hyi! Jätkä verkostoituu! En mä ainakaan, mulla on oikeita ystäviä!”. Usein myös esimerkiksi työnhaun ja kesätöiden kohdalla kuulee puhuttavan, että joku sai työpaikan “suhteilla”. Tätä sitten yhdessä halveksutaan ja naureskellaan. Mutta miksi sinulla ei ollut niitä “suhteita”?

Sanaa verkostoituminen kuulee varsinkin kauppatieteellisellä alalla paljon. On erilaisia verkostoitumistapahtumia ja tapoja verkottua. Puhutaan jopa verkostoitumisen ammattilaisista ja miten sitä tulisi tehdä tehokkaammin. Verkostoitumisesta on onnistuttu monella tapaa luomaan tarpeellinen trendisana mutta jostain syystä usein, varsinkin nuorten keskuudessa, verkostoituminen nähdään vastenmielisenä ja teennäisenä – sanastakin on melkein on tullut kirosana!

Verkostoitumisessa ei ole kyse yksipuolisesta hyötymisestä tai jonkun muun kusettamisesta ja epäpyhästä hymyilystä ympäri kyliä. Kyse on molemminpuolisesta hyödystä – kuten myös kaikessa liiketoiminnassa! Verkostoituminen on riskien hallintaa ja niiden pienentämistä. Jo Maslow´n tarvehierarkian mukaan ihminen pyrkii maksimoimaan oman turvallisuuden tunteensa – tuttujen ihmisten kautta se on helpompaa.

Verkostoituminen on sinulle sitä, mitä siitä teet. Toiset tekevät sitä enemmän, toiset vähemmän. Toiset verkostoituvat harrastusmielessä, toiset ammatikseen. Niinhän toiset pelaavat jalkapalloakin harrastuksena, pitääkseen kuntoaan yllä ja toiset ovat ammattilaisia. Ja yllättävän usein kysyttäessä ihmisten harrastuksia, vastauksena on ystävät. Ehkä pidänkin ystävien hankkimisesta ja tukiverkoston kasvattamisesta harrastuksena?

Lyhyen yrittäjäurani aikana olen myös huomannut, että varsinkin yrittäjille verkostot ovat äärimmäisen tärkeitä. Yrittäjällä ei välttämättä ole aina työkavereita kovinkaan lähellä ja normaalit tukiverkostot puuttuvat. Ne tulee rakentaa muualle. Ja entäs sitten minun verkostoni? Omasta mielestäni ne ovat jo melko laajat, mutta pitäisi olla laajemmat ja pyrin niistä myös pitämään huolta olemalla itse aito ja olemalla tekemisissä samanlaisten ihmisten kanssa. Pyrin etsimään ympärilleni menestyviä, kunnianhimoisia ja innokkaita ihmisiä, jotka voisivat hyötyä minun verkostostani, näin omani vahvistuu.

Muista myös, että verkostosta täytyy pitää huolta aivan kuten myös ystävistä – sillä sitähän he ovat! Jos et verkostoidu eli hanki aitoja ystäviä, et tule menestymään, koska kukaan ei tässä maailmassa menesty yksin. Ja nyt kun olemme saaneet uuden vuoden käyntiin niin on hyvä myös antaa kaikille mahdollisuus päästä verkostoitumaan eli TÄÄLTÄ löydät tämän kevään Varsinais-Suomen Yrittäjänuorten tapahtumat, joista on helppo aloittaa. Tervetulleita ovat kaikki niin yrittäjät kuin myös yrittäjyydestä kiinnostuneet ikään katsomatta! Unohda ajatus siitä mitä Verkostoitumisen pitäisi olla ja tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin ja hanki lisää niitä oikeita ystäviä – vaikka vähän pakottamalla. Jos aihe pelottaa, niin tutustu ensimmäisenä vaikka minuun. Sen jälkeen helpottaa.

Comment