Henkilöbrändi mikä?

Taannoin istuin Turussa kahvilassa tekemässä töitä ja törmäsin vanhaan koulukaveriin. Tovin juteltua luonnollisesti tuli eteen tuli eteen se perinteinen kysymys “Mitäs sä oikeestaan nykyään teet?” Jätetään ystäväni elämänkerta toiseen kertaan mutta lyhyesti kerroin, mitä kaikkea on tullut hutkittua ja että “Itseasiassa olen menossa puhumaan henkilöbrändäyksestä yrittäjille tuossa muutaman viikon päästä.” Johon sain päin naamaa vastauksen: “Hyi vi*#@!, henkilöbrändäystä – opetat siis muita huijaamaan jengiä?”

Siinä itsekseni mietin, että olipa taas todella kiva nähdä. Mutta totesin, että “Kyllä se on tärkeä osa jokaisen asiantuntijan ammattitaitoa ja jopa sinullakin sellainen on!”. Johon tuli vielä suorampi: “Ei juma#*%&!x kyllä ole, minä en tuollaiseen alennu!”. Toki ymmärrän yskän mutta se saikin itseni ajattelemaan henkilöbrändäyksen ympärillä olevaa problematiikkaa ja siitä olevia ennakkoluuloja.

Henkilöbrändäys ei nimittäin ole valehtelua tai kenenkään huijaamista vaan omien vahvuuksien esiintuomista ja oman ammattitaidon brändäämistä siinä missä esimerkiksi yrityksenkin brändääminen. Se on oman itsensä esiintuomista sellaisena kuin olet – vain tavat, viesti ja kulmat on tarkemmin valittu. Vaikutus on suuri sillä nykyään henkilöbrändit ovat voimakkaampia kuin yritysten brändit. Ihmisiä kiinnostaa ihmiset. Tämä luokin sitten ongelmia varsinkin meille suomalaisille, sillä itsensä podiumille nostaminen on aina niin helkutin hankalaa.

Henkilöbrändin voisi laveasti määritellä niin, että mitä ihmiset sinusta muistavat tai sanovat kun poistut huoneesta. Se miltä näytät, maistut, haiset, tunnut, kuulostat ja kuinka viestit ihmisten kanssa rakentaa jatkuvasti sinun henkilöbrändiäsi. Halusit tai et, ihmisillä on aina jokin kuva sinusta. Harvassa on sellainen yrittäjä, asiantuntija tai edes työntekijä, joka voisi muuttaa kuuseen ja olla kommunikoimatta muiden kanssa ja samalla onnistuneesti myydä omaa osaamistaan.

Jotenkin on myös outoa, että julkkiksille on ok, rakentaa ja hallita omaa henkilöbrändiä mutta jollain tavalla se on meille peruspulliasille hyväksyttävää. Dome Karukosken vuosituhannen alun elokuvassa “Tyttö sinä olet tähti” nuori Nelli lähtee pyrkimään laulajan ja esiintyjän uralle. Luontevasti elokuvan voisi uudelleennimetä “Tyttö sinä olet brändi.”

Halusit tai et, sinulla on henkilöbrändi. Niin myös tarinan opiskelukaverillanikin. Oikeastaan ainoa kysymys kuuluu, että ohjaatko sinä sitä vai et.

Alta voit lukea tarkemmin, mikä on henkilöbrändi ja miten sen luominen tapahtuu!

-J

 

 

Mikä on henkilöbrändi?

Henkilöbrändin voi tiivistää leikkisästi kahteen osaan. Mieti, että kun kysyt kaverilta seuraavan kysymyksen “Hei, muistatko sen henkilö? Sen joka…” ja kun jatkat tuota lausetta, siitä muodostuu kyseisen henkilön henkilöbrändin ydin. Toinen tapa miettiä asiaa on se, että mitä ihmiset sinusta sanovat ja puhuvat kun poistut huoneesta.

Nämä kaksi lähestymistä auttavat ymmärtämään henkilöbrändin kaksi ulottuvuutta. Henkilöbrändit rakentuvat välittömän vaikuttamisen osa-alueesta ja suuremman kokonaisuuden eli mielikuvien osa-alueesta. Ensimmäiseen on helppo vaikuttaa ja toiseen on hiukan haastavampi vaikuttaa mutta yllättäen jälkimmäinen on se arvokkaampi.

 


Apua henkilöbrändin luomiseen

Olen auttanut lukuisia poliitikoita, yrittäjiä ja ammattilaisia rakentamaan voimakkaita ja toimivia henkilöbrändejä. Voin siis auttaa myös sinua ja tarjota sinulle henkilöbrändin peruspalikat - henkilöbrändin kaavan.

Olit sitten vastavalmistunut ekonomi, jo pitkään työuraa tehnyt insinööri tai vai vaikka luokan opettaja, jokainen meistä tarvitsee henkilökohtaisen brändäyksen oppeja, mikäli haluamme menestyä jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä.

Mikäli kaipaat apua, neuvon ja näytän miten henkilöbrändi rakennetaan käytännössä. Saat selkeät työkalut oman henkilöbrändisi rakentamiseen ja selkeän road mapin siihen, miten kaikki käytännössä toteutetaan. Kerron myös käytännössä, miten rakensin oman henkilöbrändini. 

Mikäli haluat tehdä itse, voit ilmaiseksi ladata henkilöbrändin kaavan täältä. Mikäli taas kaipaat apua kokonaisuuden rakentamiseen ja tehoja henkilöbrändisi kasvattamiseen - ota yhteyttä!


 

Henkilöbrändin luomisen prosessi

1. Analyysi ja tavoitteet

Luonnollisesti ensin tulee tunnistaa missä olemme. Teen analyysin nykyisestä henkilöbrändistäsi tutkimalla sekä haastattelemalla sinua ja lähellä olevia sekä käymällä läpi verkkopreesenssin.


Lopputulos: Selkeä kuva tämän hetkisestä henkilöbrändistä sekä tavoitteet uudelle brändille

2. Luomatyö (Tappelu)

Rakennamme tehdyn analyysin sekä uusien tavoitteiden pohjalta uuden henkilöbrändin perustuksen ja viestinnän. Teemme mm. viestintästrategian pohjan, tarinan, sisältölinjat, kuvamaailmat ja sosiaalisen median suunnitelman jne. Oman ajattelun ja brändin uudelleenrakentaminen ei ole helppoa, joten tätä osuutta kutsun leikkisästä “Tappeluksi”.

Lopputulos: Selkeät uudet linjat henkilöbrändille

3. Jatkosuunnitelma

Jokainen suunnitelma tarvitsee jatkosuunnitelman. Olemme nyt luoneet kivijalan uudelle henkilöbrändille, joten on aika luoda ohjeet tulevaisuuteen sillä henkilöbrändi luodaa jatkuvalla tekemisellä. Saat ohjeet kuvien luontiin, miten toteutat uudet sivut, mitä kirjoitat sinne ja myös työkalut ja ohjeet pidemmän aikavälin henkilöbrändin kehittämiseen niin, että se ei tuota liikaa tuskaa jatkossakaan. Tämä tarkoittaa mm. sosiaalisen median hallintaa, median hallintaa ja pitchausta sekä mediaseurantaa.

Lopputulos: Selkeä jatkosuunnitelma, miten kehität henkilöbrändiäsi jatkossakin

 

Huom! Henkilöbrändin luonti prosessina sisältää luonnollisesti sisältöjen luomista mutta täysipainoisten verkkosivusisältöjen luominen, verkkosivujen tekninen toteutus ja kuvien ottaminen eivät kuulu palveluun vaan niistä sovitaan erikseen.

 

Suomeksi sanottuna autan sinua siis luomaan uniikin henkilöbrändisi yksinkertaisen ja helpon prosessin avulla. Prosessin päätteeksi sinulla on konkreettisesti oman henkilöbrändisi perusrakennuspalikat kasassa sisältäen Pääviestit, työkalut ja jatkuvan tekemisen periaatteet, joiden avulla rakennat ja kehität omaa henkilöbrändiäsi jatkossakin.