Idea myytävänä

Jaakko Männistö keksii, innostuu ja kokeilee. Jos menee pieleen, hän kokeilee jotain muuta.  Nuorella miehellä on takana jo kymmeniä projekteja. Innovoija on hänen mielestään ”paska sana”.

Julkaistu Turun Sanomien Talous liitteessä 30.1.2018.

"Innovaatiolla ei ole arvoa, jollei sitä kaupallisteta ja viedä ihmisten elämään. Yrittäjä on aina uuden luoja. Monen yrityksen arvona on olla innovatiivinen, mutta se ei riitä. Minä olen tekijä. Haluan tehdä asioita ja innostaa muita."

Tällä hetkellä Männistöllä on monta rautaa tulessa. Hänen suurin yrityksensä, Feedbackly, kerää hymynaamoja eli mittaa asiakaskokemusta eri kanavissa ja analysoi sitä. Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajana hän haluaa tehdä Suomesta paremman paikan yrittää. Lisäksi hautumassa on ”muutama muu markkinoinnin teknologiaan ja konsepteihin keskittyvä yritys”, joista hän ei vielä halua avautua. Hän kirjoittaa myös kirjaa ja luennoi esiintymisestä. 

"En ole sellaista paikallaan istuvaa sorttia, vaan pidän eri asioiden tekemisestä. Järjestötyö on minulle vastapainoa yrityksen pyörittämiselle. Tykkään innostaa myös muita ja haen ideoille koko ajan uusia tekijöitä. Yksinään en mitenkään voi, enkä halua toteuttaa kaikkea."

Yrittäjähenkisyyden Männistö on perinyt kotoa. Sen sijaan avoimuutta hän on etsinyt. Ujona pohjalaisena tuppisuuna hän lähti Brasiliaan vaihto-oppilaaksi. Sieltä palasi jo huomattavasti sosiaalisempi, surffausta harrastava maailmankansalainen. Esiintymistaidot hän on opetellut esiintymällä. 

"Olen oppinut, että menestys riippuu siitä, osaatko myydä omat ideasi eteenpäin. Työ on arvotonta, ellet osaa kertoa siitä."

Männistön työ on kommunikointia, esiintymistä ja innostamista. Hän poimii hyviä liikeideoita ja etsii niille tekijöitä.  

"Innostun myös muiden jutuista ja edistän niitä. Olisi aika rajoittunutta nauraa vain omille vitseilleen, hän murjaisee."

Yrittäjyys ei Männistön mielestä ole luonnekysymys, vaan yrittäjiä on kaikenlaisia: eteenpäin meneviä, näkyviä, hiljaisia. Uskalluskaan ei ole yhdistävä tekijä. Monissa ammateissa vaikka kosmetiikka-, parturi- tai maatalousalalla, yrittäjyys saattaa olla ainoa mahdollisuus työllistyä. 

Suomi on Männistön mielestä ihan hyvä maa yrittää, mutta parannettavaakin löytyy. 

"Asenne on paljon muuttunut. Lapsena, kun sanoin olevani yrittäjäperheestä, olin varas ja roisto. Nyt sentään henkisesti kannustetaan, järjestelmä ei vaan vielä tue täysillä. Esimerkiksi yrittäjän perheenjäsenen yrittäjästatus on käsittämätön. Jos viraston työntekijä jää työttömäksi ja on metsurin kanssa naimisissa, niin hänen pitää muuttaa pois kotoa, että saa työttömyyskorvausta.  Yrittäjät eivät ole mitenkään tasavertaisessa asemassa työntekijöiden kanssa. He ottavat riskiä työllistääkseen itsensä ja sitten heitä rangaistaan. Pk-yritykset on Suomen suurin työllistäjä."

Männistö näkee, että jatkossa yrittäjämäinen toiminta tulee lisääntymään ja rajat hämärtyvät työntekijyyden ja yrittämisen välillä. Uusia pelisääntöjä tarvitaan. 

"Tällä hetkellä verottajakin on vähän pihalla, miten toimitaan esimerkiksi laskutuspalveluiden kautta toimivien kanssa."

29-vuotiaalla Männistöllä on Feedbacklyn palkkalistoilla 5-10 henkilöä ”laskentatavasta riippuen”. Yksi heistä on Meksiko Cityssä, yksi Barcelonassa ja loput Helsingissä. Hänestä yrityksen tärkein voimavara on työntekijät. Yrityksen tulee pitää heistä huolta, ei järjestelmän. Siksi hän ei usko yleissitoviin sopimuksiin, vaan työpaikkakohtaiseen neuvottelemiseen.  

"Koska en ole mikään ammattijohtaja, joudun keskustelemaan. Luotan siihen, että jengi on meillä sitä varten, että se tekee tiimillä töitä. Ei siinä ole haittapuolia, ettei tiedä itse ihan kaikkea."

Männistö kävi Brasiliassa toisenkin kerran, kauppatieteen opintoja suorittamassa. Hihaan tarttui jotain muutakin kuin markkinoinnin neljä peetä. 

"En varmaankaan ole kovin tyypillinen suomalainen. Avoimuus on minulle iso arvo. Ei ole kenellekään haittaa, jos puhutaan, ollaan iloisia ja ystävällisiä.  Silloin ongelmat voidaan ratkaista." 

Moderoimansa yrittäjät Facebook-ryhmän kautta hän kohtaa noin 10 000 suomalaista yrittäjää. Verkostoituminen ei Männistöstä haise pahalle, vaan on tärkeää ja arvokasta. 

"Pitää olla pyyteettömästi valmis jakamaan omastaan. Jos haluat tutustua ihmisiin sellaisina kuin he ovat ja autat heitä, tulee se vuosien päästä takaisin. Ei ystävyydestäkään kukaan odota hyötyvänsä."

Jaakko Männistö 

Profiili

  • Syntyi 5.8.1988
  • Perheeseen kuuluu avopuoliso, Mirva ja vanhuskoira, Nuppu
  • Valmistui kauppatieteen maisteriksi Turussa 2016
  • Asuu Turun keskustassa
  • Työskentelee Feedbacklyn ja Suomen Yrittäjien konttoreilla Helsingissä
  • Vapaa-aikana käy salilla, lenkkeilee ja golfaa
  • Puolison kanssa tekee arkisia asioita ja lyhyitä irtiottoja ulkomaille.
  • Käy ulkona syömässä, kävelee luonnossa ja purjehtii. 
  • Ei omista nappulaa, jossa olisi ”off”-asento.
  • Kertoo itsestään osoitteessa www.jaakkomannisto.com ja yrityksestään www.feedbackly.com
  • Unelmoi siitä, että Suomi olisi maailman paras maa yrittää ja että saisi kuvansa Forbesin kanteen yrittäjänä.
  • Uskoo siihen, että ihmiset eivät muista, mitä teet tai sanot, vaan sen, mitä saat heidät tuntemaan. 

Julkaistu Turun Sanomien Talous liitteessä 30.1.2018.

Previous
Previous

Asiakaspalvelun (ja yrittämisen) ihana paskuus.

Next
Next

Asiakaskokemuksen mittaaminen vie yritystä oikeaan suuntaan