Ensimmäisenä tullaankin kysymyksen äärelle, että minkä hiton takia minulla edes pitäisi olla henkilöbrändi? Mikä edes henkilöbrändi on? Itse kutsun henkilöbrändiä leikkisästi määrittelyksi, jota ihmiset kertovat kun poistut huoneesta. Henkilöbrändi on se asia, mikä saa ihmiset muistamaan sinut ja erottumaan massasta. Jokaisella meistä on jo henkilöbrändi - halusimme tai emme.

Kaikilla on koulusta tai töistä kuva omista kavereista ja kollegoista sekä siitä millaisia he ovat ja millaiselta he näyttävät, kuulostava, tuntuvat ja haisevat. Kaikki tämä on osa sinun omaa brändiäsi. Osa hallitsee näitä asioita, osa taas ei. Digitaalisessa maailmassa meistä kaikista on jokin jälki verkossa. Joko hallitset sitä tai et. Voimakkaasta henkilö brändistä on hyötyä niin liiketoiminnassa kuin työnhaussakin. Palataan hyötyhin ja keinoihin myöhemmin. Tässä on viisi helppoa tapaa aloittaa oman henkilöbrändin rakentaminen:

1. Googleta itsesi

Liian moni meistä karsastaa nähdä omaa naamaansa googlen hakutuloksissa. Tämä on nimittäin se, minkä muuttamiseen sinun tulisi tähdätä henkilöbrändiäsi kehittämällä. On myös tärkeää tietää, mistä lähdet liikkeelle mikäli haluat kehittyä. Mikäli joku kuulee sinusta jotain tai näkee sinut jossain, ensimmäisenä näkyy digitaalinen jalanjälkesi. Googlesta on tullut uusi käyntikortti, pidä se hyvässä kunnossa. Eli ensimmäisenä - Googleta itsesi!!

2. Kysy miksi?

Tämä onkin sitten se vaikea osuus. Sinun tulee miettiä, miksi teet mitä teet. Oli se sitten yrittäjänä henkilöbrändien rakennusta ja henkilökohtaisen viestinnän opettamista tai vaikka olemalla maailman paras opettaja, joka erikoistuu juuri yhden uuden tyyppisen opetusmetodin hyödyntämiseen. Valinnan tekeminen ei ole helppoa ja oman aihealueen rajaaminen on vielä vaikeampaa mutta yhtälailla kun tuotteita ja palveluita tuotteistetaan, sinun tulee tuotteistaa itsesi. Muista aina miksi teet mitä teet, sen jälkeen on paljon helpompi rakentaa viestintä sen syyn ympärille. Toisena kysy miksi ja vastaa siihen yhdellä yksiselitteisellä lauseella.

3. Kerro tarina

Tarinat ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikojen aina enemmän kuin faktat. Kun sinulta kysytään mitä teet tai mistä olet tullut, sinulla pitäisi olla aina oma tarina valmiina. Yrittäjältä yleensä kysytään miten sinusta tuli yrittäjä? Tämä onkin helppo esimerkki mutta pyri luomaan tarina, joka linkittää sinut uniikisti omaan aiheeseesi. Pelkkä tarinan kerronta ei pelkästään riitä vaan sinun on myöskin tuotava tarinallasi jokin huomio esiin. Kirjoita tarinasi paperille ja opettele se niin, että se tulee kuin apteekin hyllyltä kun joku sitä kysyy. Tämän tarinan tulisi luonnollisesti kietoutua kohdasta kaksi tulleen vastauksen ympärille. Tietotaitoa, teknologiaa ja tekstiäkin voi kopioida, mutta tarinaasi kukaan ei pysty sinulta viemään - se on sinun kilpailuetusi. 

4. Tee verkkosivut

Yksinkertaista, sinulla pitää olla verkkosivut. Nykyään sivujen tekeminen on niin helppoa, että lapsikin ja vanhuskin ne osaa tehdä pienellä vaivalla. Erilaisia palveluita on pilvin pimein. Näppärät verkkosivut pystyyn muutamassa minuutissa ja niistä tulee vielä kaiken lisäksi ihan ok näköiset. Pankkia ei tarvitse heti räjäyttää upeilla sivuilla mutta ne vain yksinkertaisesti pitää olla. Itse käytän Squarespace nimistä palvelua. Vaihtoehtoja on kuitenkin useita, joista valita: wix, weebly, web.com, jne. Vaikka et aio nyt laittaa omaa sivua pystyy, osta ainakin domainit omalla nimellä pois, jotta saat edes tulevaisuudessa kilpailuedun domainista.

5. Some kuntoon

Käännä oma visuaalinen ilmeesi jollain tasolla yhtenäiseksi. Tällä tarkoitan sitä, että käytä kaikissa sosiaalisissa palveluissa samoja kuvauksia, samaa kuvaa ja samanlaisia värejä. Näitä voi toki muuttaa matkan varrella mutta tämä helpottaa sinun tunnistettavuuttasi aivan yhtälailla kuin mitä tahansa muutakin yritystä tai brändiäkin yhtenäisyys auttaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan eihän DNA:n logo ja väritkään vaihtele kanavien välillä suuresti, vain niiden käyttötapa.  Helppoa ja nopeaa mutta luo välittömästi paremman ja ammattimaisemman kuvan sinusta.

Yhteenvetona

Tunnistettavuus on kaiken ytimessä ja siinä auttaa kun fokusoidut tiettyihin asiohin. Itse olen tehnyt valinnan kahdesta aihealueesta, joista toiseen keskityn enemmän. Parempi olisi, jos niitä olisi vain yksi. Tavoitehan on, että jollain alalla sinut tullaan tuntemaan parhaana ammattilaisena. Eikö vain? Muista myös, että omien ajatusten jakaminen ja saman henkisten ihmisten löytäminen on ensiarvoisen tärkeää yhteisöjen ja brändien rakentamisessa mutta keskustellaan niistä lisää myöhemmin. Nyt pääset kuitenkin hyvin alkuun näillä vinkeillä. Kokonaisuudessaan on tärkeää olla oma itsesi. Henkilöbrändin pitäisi edustaa sinua, eikä sinun henkilöbrändiäsi.

-J

Comment