Eräänä tiistaina tuossa taannoin olin sopinut tapaamisen ystäväni kanssa lounaalle. Ei mitään ihmeellistä, ihan vain lounas. Kävi kuitenkin niin kuin usein käy, että paska osuu tuulettimeen ja aikataulut menevät uusiksi. Tämä sattui tietenkin kaverilleni - ei minulle. Yleensä tämä kyllä osuu juuri omalle kohdalle mutta kun ilmoitusta ei kuulunut, jäin odottamaan.

Odotinkin jonkin tovin. Odotin toisen tovin ja kolmannenkin. Oli kulunut puoli tuntia ja minua alkoi suoraan sanottuna vähän jopa kiukuttamaan. “Miten jäbä voi tehdä tälleen?!?”. Tietenkin ymmärrän tilanteen, että näin vain joskus käy ja mennään elämässä eteenpäin mutta silti kiukutti! Onko se nyt jotenkin väärin? Oltiinhan me kuitenkin joku aika sovittu.

Sitten reilu puoli tuntia myöhemmin Herra saapui ja olin jo heittämässä suorat sanat pöytään kun hän totesi “Kiitos, että jaksoit odottaa”. Pysähdyin siihen paikkaan ja jäin miettimään. Hänhän ei edes pyytänyt anteeksi myöhästymistään? Vaan hän kiitti minua, jostain mitä minä olin tehnyt. Jostain kumman syystä se toimi ja olin vähintäänkin iloinen, että herra yleensäkään tuli paikalle. Ollaan kavereita vieläkin.

Asiaa hiukan analysoituani ajattelin testata tätä. Jos olen jostain myöhässä tai minun olisi syytä pyytää anteeksi jotain, olen yrittänyt kääntää senkin positiiviseksi - olen pyrkinyt siis kiittämään enemmän kuin pyytämään anteeksi. Jotain ihmeellistä on tapahtunut, olen huomannut, että ihmisten reaktiot ovat muuttuneet massiivisesti ja lähtökohtaisesti jokainen on ottanut kiitoksen paremmin vastaan kuin anteeksipiyynnön. “Kiitos, että jaksoit odottaa” tai vaikka “Kiitos, että ymmärrät” voivat olla voimakkaampia sen sijaan, että sanoisit “Sori oon myöhässä” tai “Anteeksi, että olen näin vaikea”.

Asia kun on nimittäin niin, että ihmisten välisessä kommunikaatiossa positiivinen voittaa negatiivisen - aina. Joku voi väittää muuta ja erityisesti markkinointiviestinnässä kuulee usein sanottavan, että negatiivinen viesti on aina monta kertaa positiivista tehokkaampaa. Näin saattaa olla mutta ihmiseltä ihmiselle se ei toimi. Tästä sain ihan arjen tapahtumien kautta pienen muistutuksen. Jatkossa, aion siis ainakin itse pyrkiä positiivisempaan viestintään, siinä nimittäin ei ole kuin voittajia. Älä pyydä anteeksi - Kiitä sen sijaan.

-J

Comment