Totuus henkilöbrändäyksestä

Henkilöbrändistä ja itsensä henkilöbrändäämisestä on tullut lyhyessä ajassa jo jonkin tason “Buzzword” tai trendisana. Toisten mielestä pitäisi henkilöbrändätä ja toisten mielestä kyseessä on huijaamista ja tahallista harhaanjohtamista.

Tämän kaiken lisäksi, minusta tuntuu, että henkilöbrändäystä käsittelevissä sisällöissä, blogeissa ja artikkeleissa on jo käsitelty ihan kaikki muu paitsi olennainen. Artikkeleita Henkilöbrändäyksen “Kulmakivistä” ja “Rakennuspalikoista” löytyy pilvin pimein mutta jostain syystä ne eivät käsittele lähellekkään sitä, mistä henkilöbrändit oikeasti rakentuvat. Taso ja neuvot ovat yleensä tasoa:

“Älä pelkää häpeää”

“Ole läpinäkyvä”

“Usko itseesi”

“Ole palveleva”

Nämä neuvot ja sutjautukset ovat kuin suoraan 90 -luvun self help kulttikirjoista, joissa ihmisiä lähinnä yritetään vietellä kääntämään koko elämänsä ympäri kauniilla sanoilla. Välillä tulee sellainen olo, että nuo henkilöbrändäyksen ammattilaiset ja gurut eivät uskolla myöntää kuinka yksinkertaisesta asiasta oikeasti on kyse. (Toki poikkeuksiakin on, joten ei tarvi heti vetää hernettä nenään.)

Asiaa, mikä sitten henkilöbrändäyksessä on tärkeää jos yllä olevat sutjautukset eivät tee sinusta ja henkilöbrändistäsi jumalaa? Yhtälö on kovin yksinkertainen ja siinä on ylä tason asia ja kolme tapaa, jolla tuota toteutetaan.

Ylätaso

  • Käytännön toimet

Alatasot:

  • Mitä haluat sanoa ja kenelle?

  • Miten näyt?

  • Toisto

Loppuen lopuksi kaiken siis määrittää se, mitä teet käytännössä. Eli millaisia toimia otat oman tunnettuusi ja henkilöbrändisi rakentamiseksi. Jotta voit tuossa käytännön työssä onnistua, tulee sinun miettiä / päättää ja tehdä nämä kolme asiaa. Koska henkilöbrändin markkinointi on toimiltaan samanlaista kuin muukin markkinointi, tarvitset nämä elementit. 99% ihmisistä ei ole julkkiksia tai omaa niin paljoa rahaa, että voisivat vain viestiä kaikkea kaikille, joten tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee valita, mitä haluat ihmisten sinusta muistavan (ammatillisesti) ja kenen haluat tämän asian muistavan (Esim. asiakkaat, työnantajat tietyllä toimialalla yms.) Toisena mietitään, miten pääset kortomaan omasta ammattitaidostasi tuolle kohderyhmälle (Blogit, some, maililistat, tilaisuudet, verkkosivut yms.) Tuossa kannattaa aloittaa pienestä. Kolmas kohta on helppo: toistat kohtaa 2.

Henkilöbrändi ei ole magiikkaa ja minun puolestani voit unohtaa nuo yllä olevat korkean tason sutjautukset ja keskittyä yhteen tasiaan - konkretiaan. Mitä asioita sinun pitäisi tehdä, että haluamasi ihmiset näkisivät sinun ammattitaidon - sitä on henkilöbrändäys.

Mikäli seuraavat askeleet ovat vielä hukkateillä, käy lataamassa Henkilöbrändin kaava. Se on helppo ja yksinkertainen Step by step - prosessiopas omaan henkilöbrändiin.

-J

Previous
Previous

Turku Business Lunch - koska yksin syöminen on bäd for your business!

Next
Next

Välitilinpäätös